zwierzęta
Psy rednie
Psy due
Opuciy schronisko
Z sali sdowej - wydarzenia w kraju
Z sali sdowej - sprawiedliwo po polsku
Jak nam możesz Pomóżc
 Wyślj naszą kartkę do Przyjaciół

Witamy na stronie Fundacji dla Ratowania zwierząt Bezdomnych "EMIR"!

"To rodzinny dom dziecka dla zwierząt - mówi o swoim podwarszawskim przytulisku Emir Krystyna Sroczyńska..." - wicej

Bardzo dzikujemy za wszystkie darowizny dla psw pod opiek naszej Fundacji!

Jednoczenie informujemy, e ze wzgldu na ogromne obcienie prac ze zwierzętami nie jestemy w stanie potwierdza ani dzikowa za kad darowizn osobno.

W dziale Podziękowania zamieszczamy informacje o firmach, ktre nas wspieraj - osb prywatnych nie umieszczamy ze wzgldu na ochron danych osobowych.

Kada minuta powicona na administracj to minuta zabrana psom.
Liczymy na Pastwa wyrozumiao w tej sprawie.

Poniej - cytujejmy wyjtki z listu osoby, ktra odwiedzia nasze schronisko i opisuje swoje wraenia:

"... widziaam ju wiele schronisk - ale schronisko Emira jest jedynym, w ktrym nie pacz. Nie mam powodu. Wrcz przeciwnie - przez ca wizyt miej si i ciesz razem z psami, ciesz si z widoku ich szczliwych mordek.. .

...Na kadym kroku wida psy, ktre kiedy ciko skrzywdzone przez czowieka - odzyskay rado ycia i poczucie bezpieczestwa. Wida efekty codziennej mrwczej pracy z nimi i wielkiej mioci, jak obdarzaj je Krystyna i Tomasz. Tego nie da si osign inaczej ni rezygnujc z wasnego, wygodnego ycia, W EMIRze nikt psom nie liczy ile czasu tu byy - s tyle, ile potrzeba, aby znale im dobry, odpowiedzialny i kochajcy dom do koca ich psiego ycia. Czasem wiele lat, czasem zostaj tu na zawsze. Odchodz kochane i egnane tak, jak egna si drogiego przyjaciela...

...Jestemy zapsion rodzin. Z 7 schroniskowych psiakw, 3 s z EMIRa. ... "Emirwny" s spokojniejsze, bardziej "wyluzowane", nie wida po nich traumy, ktr przeszy w yciu, nie boj si podniesionej rki, nie traktuj kadego spotkanego czowieka jako potencjalnego zagroenia...
Czasami, gdy s zaskoczone, wychodzi ich dawny strach, ale bardzo szybko znika. Wida, e cikie wspomnienia z przeszoci zostay troskliwie "opatrzone" i "zaleczone" podczas ich pobytu w Emirze.
Nasi przyjaciele, ktrzy rwnie maj psy z EMIRa mwi to samo. To nie s psy ze schroniska, to s psy zupenie "normalne". Codziennie podziwiamy prac osb pracujcych w Emirze. Codziennie nas ona zadziwia.

EMIR to nie jest schronisko. EMIR to jest DOM. Prawdziwy."

Wylij SMS DotPay PalPay SiePomaga Allegro

Schronisko nasze istnieje od 1995 roku.
Jak wyranie wskazuje nazwa fundacji - naszym celem jest ratowanie psw. Poniewa - mimo najszczerszych chci - nie jestemy w stanie uratowa wszystkich, skupiamy si na najciszych i najtrudniejszych przypadkach, takich gdzie bezporednio zagroone jest ycie zwierzcia.
Lista okruciestw wobec zwierząt zdaje si nie mie koca. W naszym schronisku opiekujemy si nimi po operacjach, ktre musz przej by ratowa im ycie. Zagodzone karmimy, by przeyy. Robimy wszystko co w naszej mocy aby ich zwichrowane psychiki wrciy do rwnowagi i aby jeszcze raz zaufay czowiekowi. W naszym schronisku behawiorysta prowadzi fachow resocjalizacj kadego psa, ktry tego wymaga
Nastpnie szukamy dla nich odpowiednich i odpowiedzialnych wacicieli. ktrzy je zaadoptuj, pokochaj i ktrych zwierzęta potrafi zaakceptowa. I tutaj rola nasza powinna si zakoczy, ale ona waciwie nie ma koca, poniewa trafiaj do nas wci nowe i nowe zgoszenia.

W schronisku rednio przebywa ok. 120 psw. Nie mamy klatek czy boksw, a obszerne poronite traw, krzakami i drzewami - wybiegi. Najmniejszy z nich ma wymiary 7x7 metrw, czyli prawie 50m2. Szczeniaki i psy mae mieszkaj razem na wybiegu dla nich przeznaczonym ( may ogrd).
Najwikszy jest ogrd bernardynw - ok 1200m2.

Cz psw biega swobodnie po obszernym podwrku, majc do swojej dyspozycji kilkadziesit bud oraz wstp do domu. Reszta jest na wybiegach, gdzie rwnie stoj ocieplone budy w iloci zgodnej z potrzebami.

W naszym schronisku kady pies jest traktowany indywidualnie; ma numer schroniskowy, ale ma te swoje imi, na ktre reaguje. Nie jest anonimowym bezdomnym stworzeniem. Kady jest "nasz". Nigdy nie staramy si wyadoptowa psa na si, raczej przeciwnie - chcemy eby nowy opiekun by tym najlepszym dla psa, "dobieramy" opiekuna i psa tak, aby stworzy jak najlepsze przesanki do ichwsplnego ycia. Prowadzimy wizyty zarwno przed-, jak i po-adopcyjne. Z nowymi opiekunami naszych psw utrzymujemy kontakt czsto do koca ycia psa, a o jego mierci take jestemy informowani .
Nigdy nie wydajemy psw, co do ktrych mamy wtpliwoci czy s w peni zsocjalizowane; czy ich stan psychiczny nie stanowi zagroenia dla potencjalnych opiekunw .
Od lat mamy pensjonariuszy, ktrzy ze wzgldu natraum spowodowan poprzednimi przejciami, czy kalectwo pozostan z nami na zawsze. Schronisko jest ich domem my rodzin. Jest im dobrze, nie garn si do odwiedzajcych, a wrcz przeciwnie.
Staramy si dokumentowa na naszej stronie internetowej kolejne interwencje, zarwno te wykonywane bezporednio jak i dziaania na drodze prawnej
Dokumentacja naszej dziaalnoci jest archiwizowana - w ten sposb moemy si zawsze cofn do wydarzenia, ktre miao miejsce kilka lat temu.

Do Wszystkich Ludzi Dobrej Woli
prosimy
Pomóżcie nam ratowa zwierzęta!
Katowane, godzone, poniewierane, przywizywane do drzew, by nie mogy si uratowa, wieszane i topione, wyrzucane z samochodw - ofiary ludzkiego bestialstwa i niegodziwoci
Tak samo jak my ludzie - cierpi z odniesionych ran, pragnienia czy godu; doznaj uczu strachu, rozpaczy, radoci. S wierne i kochaj bezgranicznie.
Sprawcami ich cierpie s ludzie!

Mammax

el ujdrniajcy na piersi

W popiechu naszego ycia i jego trudach obojtniejemy na ich krzywd. Prosimy - nie bdcie obojtni na krzywd tych, ktrzy broni si ani skary si na swj los nie potrafi.
Fundacja nasza interweniuje w przypadkach zncania si nad zwierzętami; prowadzi take schronisko dla zwierząt bezdomnych, ofiar wypadkw i ludzkiego bestialstwa.

Prowadzone dziaania:
1.Od zaoenia schroniska w roku 1995 uratowalimy ponad 2.000 zwierząt.
2. Psy stare, chore i te nie nadajce si do adopcji, godnie doywaj swoich dni pod nasz opiek.
3.Na naszej stronie internetowej prowadzimy szczegowe raporty, dokumentujemy zarwno nasze interwencje, przeprowadzane akcje oglnopolskie i lokalne . Dokumentujemy take ycie codzienne i losy psw w naszym schronisku
4. Walczymy z przejawami dopuszczania si okruciestwa wobec zwierząt, zarwno przez pojedynczych ludzi, jak, i tego zorganizowanego, w szczeglnoci w schroniskach.
5.Z determinacj zwalczamy pseudohodowle, ktrych waciciele z chci zysku generuj kolejne pokolenia bezdomnych, czsto chorych i kalekich stworze .
6.Pod naszym kierunkiem wolontariusze zdobywaj wiedz i dowiadczenie. Spord nich wyroli ludzie majcy wiedz i zdolni do utworzenia i poprowadzenia wasnych organizacji . Ju 4 takie organizacj dziaaj samodzielnie - kada na swoim terenie.
4. Prowadzimy edukacj dzieci i modziey w zakresie poszanowania przyrody, i wszelkich stworze j zamieszkujcych. Uczymy szacunku do Matki-Ziemi. Wzbudzamy poczucie obowizku opieki nad stworzeniem, ktre przyjo si pod swj dach.
5.Wsppracujemy z krajowymi oraz zagranicznymi organizacjami prozwierzcymi (od roku 2005 prowadzimy blisk wspprac ze szwedzkimi organizacjami CHANSHUND oraz Baltic Animal Care

Zebrane od Pastwa rodki przeznaczamy na nastpujce cele:
1. Ratowanie zwierząt w sytuacji zagroenia ich ycia
2. Utrzymanie i zapewnienie godnych warunkw egzystencji podopiecznym schroniska
3. Zmniejszanie populacji zwierząt poprzez sterylizacj i kastracj
4. Zajmowanie czynnej postawy wobec przejaww okrutnego traktowania zwierząt
5. Prowadzenie akcji propagandowych za porednictwem publikatorw, imprez oraz wydawnictw wasnych
6. Ekoedukacja modziey i dzieci w szkoach i przedszkolach
7. Organizowanie szkole dla wolontariuszy

Zwierz jako istota yjca,
zdolna do odczuwania cierpienia nie jest rzecz.
Czowiek jest mu winien poszanowanie, ochron i opiek!
wiatowa Fundacja Praw zwierząt
Pary 1978 r

Prezes Zarzdu Fundacji

Jeynka, znaleziona przy drodze, ciko okaleczona w wypadku samochodowym. Przedniej nogi nie udao si uratowa.
Adoptowana.

Abra, wykorzystana jako "fabryka szczenit", wyrzucona gdy ju jej ciao nie miao siy rodzi. Umieraa w jednym ze schronisk na poudniu Polski.
W EMIRze przeya ostatnie, przypuszczalnie najszczliwsze, p roku swojego ycia.
Odesza pnym latem 2007.

Od lewej: Aksa w schronisku w Cieszynie, gdzie przeya niemal cae swoje ycie, zanim przyjechaa do Fundacji.
Od prawej: Pippi (adoptowana), Aksa (adoptowana w Szwecji, aktualnie Gosia) i Maka.

Emi, 8-letnia suczka, latami godzona, bita i gwacona przez swojego "opiekuna".
Odebrana przez EMIR w stanie cikim, ze zdruzgotanym biodrem, w stanie totalnej apatii.
Po operacji i dugim leczeniu adoptowana w Niemczech.
Na zdjciu - ze przyjacielem Sutanem, znalezionym przy drodze, po potrceniu przez samochd.
On rwnie zosta w Fundacji cakowicie wyleczony i wyadoptowany.

Ari, may kundelek, przykuty latami na krtkim acuchu. Odebrany z ogromn ran na gowie, zadan przez czowieka lub zwierz.
Po dugim pobyciew szpitalu zosta adoptowany przez jedn ze szpitalnych pielgniarek.

Czarla zostaa znaleziona przywizana w lesie do drzewa, w mrowisku.
Uratowana w ostatniej chwili. Adoptowana i sista stund. (Adopterad i Polen).

Krystyna prowadzi wykad w szkole na temat ochrony zwierząt.

Majo, znaleziony w pnocno-wschodniej czci Polski, zagodzony, ciko okaleczony przez dzieci.
Adoptowany

Gocie w schronisku - kto si bardziej cieszy - gospodarze czy gocie???