Wakacje z psem

Wakacje spędzamy najczęściej z całą rodziną. Najlepiej, gdy towarzyszy nam także nasz pupil - wtedy stają się frajdą dla wszystkich.

Pies to zwierzę towarzyskie, które chce każdą chwilę spędzać ze swymi właścicielami. Wspólne zabawy, spacery, spędzanie czasu na świeżym powietrzu pozwoli wam w pełni skorzystać z wypoczynku. Jak wskazują badania – to właśnie aktywny wypoczynek jest najlepszą formą relaksu.

W chwili obecnej wiele ośrodków oferuje bardzo dobre warunki na spędzanie wakacji ze zwierzakami. Hotele, pensjonaty, wczasy agroturystyczne zachęcają nas do wizyty oferując specjalne miejsca dla miłośników psów, kotów, koni etc. Oferty takie można znaleźć w biurach turystycznych i Internecie. Dotyczą kraju jak również zagranicy.

Domki letniskowe

Domek letniskowy to znakomite rozwiązanie, jeśli chcesz zabrać ze sobą na wakacje psa. Miejsca wokół jest sporo i nie ma rabatek, które pies mógłby rozkopywać. Agencje wynajmu domków letniskowych coraz powszechniej zapraszają turystów ze zwierzętami domowymi, gdzieniegdzie nawet bez dodatkowej opłaty. Przy rezerwacji sprawdź, czy możesz zabrać ze sobą swojego ulubieńca.

Zajazdy i hotele

– Dokonując rezerwacji hotelu, poinformuj, że przyjeżdżasz z psem.
– Jeśli to możliwe, wybierz pokój na parterze
– Jeśli zostawiasz psa w pokoju, możesz umieścić na drzwiach zawieszkę „Nie przeszkadzać”. Personel sprzątający, podobnie jak wielu ludzi, boi się psów. Najlepiej będzie jednak, gdybyś nie zostawiał psa samego. Może zacząć wówczas szczekać, nawet jeśli nie zachowuje się tak w domu.
– Nie musisz zostawiać psa w pokoju, kiedy schodzisz do hotelowej restauracji – możesz zabrać go ze sobą. Wybierz stolik z boku lub w rogu, gdzie twój pies będzie mógł spokojnie leżeć.
– Zabierz z domu psie miski na picie i jedzenie.
– Nie wycieraj brudnych psich łap w hotelowe ręczniki. Zabierz jakiś stary ręcznik z domu.

Pola kempingowe

Psy są mile widziane na większości pól kempingowych.
Najbardziej przyjaznym miejscem na polskim wybrzeżu dla psów i właścicieli, którzy nie wyobrażają sobie wakacji bez nich jest Hel. Są tu dwie plaże dla psów i ich właścicieli. Wszystkie na terenie gminy Jastarnia. Jedna tuż przed Kużnicą wejście nr 29, druga za Jastarnią, w kierunku Juraty. Obie są oznaczone.

Gdy już jesteśmy w miejscu docelowym pamiętajmy o tym aby:
- sprawdzić gdzie psy są mile widziane a gdzie nie,
- czy możemy wejść z psem na plażę, do parku, do sklepu czy restauracji,
- nie pozostawiajmy psa lub kota w samochodzie bo może spowodować jego szybkie odwodnienie i śmierć - temperatura w zamkniętym aucie podnosi się bardzo szybko i wystarczy kilka minut, by stracić czworonożnego przyjaciela,
- nie puszczajmy wolno naszych psów bez obroży z adresem, zwierzę zagubione w nieznanym sobie terenie nie potrafi do nas powrócić, nawet jeżeli nasz pies ma mikroczip przyczep mu do obroży adresatkę z twoim numerem kontaktowym,
- dbajmy o zwierzęta podczas odpoczynku i plażowaniu- pozostawiajmy je w cieniu, nie zapominajmy o wodzie do picia.

Należy dobrze przemyśleć decyzję zabrania psa ze sobą, bowiem powinien on być cały czas z tobą, a nie na przykład sam w rozgrzanym samochodzie.

Jeśli istnieje obawa, że twój pies będzie dłuższy czas przebywał sam – w przyczepie, pokoju hotelowym lub domku letniskowym, to lepiej nie zabieraj go ze sobą a na czas swojej nieobecności zapewnij mu dobrą i sprawdzoną opiekę.

Gdzie zostawić psa?

- Najlepszym rozwiązaniem jest zostawienie psa u kogoś z rodziny lub u osoby znanej psu. Zminimalizuje to stres psa wynikający z faktu rozdzielenia z opiekunem i zmianą miejsca pobytu.
- Można skorzystać z usług petsittera, który zaopiekuje się psem. Dobrze jest sprawdzoną, polecaną przez znajomych –osobę.
- Oddać psa do hotelu, jednak zanim to zrobisz - hotel trzeba dokładnie sprawdzić. Pamiętajmy, że każde rozstanie jest olbrzymim cierpieniem dla naszego czworonożnego przyjaciela. Jeżeli decydujemy się na pozostawienie zwierzaka w hotelu dla psów musimy pamiętać o tym, że wybór hotelu stanowić będzie podstawę bezpiecznego pobytu naszego pupila.

Nie zostawiajmy na ostatnią chwilę decyzji gdzie zostawić zwierzaka . Przed planowanym urlopem należy:
- sprawdzić hotel osobiście,
- zapytać się o rekomendacje i referencję,
- obejrzeć stan psychofizyczny przebywających tam zwierząt,
- dowiedzieć się o ilość personelu i co najważniejsze o opiekę weterynaryjną,
- dokładnie przejrzeć boksy ich jakość, wielkość wybiegów.
Pamiętaj aby osobie, u której zostawiasz psa podać podstawowe informacje o nim:

- rodzaj pożywienia i godzina jego podawania, lekarstwa i witaminy( jeśli pies je dostaje).
- przyzwyczajenia psa oraz sytuacje w których może reagować lękiem lub agresją
-pozostawienie adresu lub numer telefonu pod, którym będzie można cię znaleźć.
-zostaw również książeczkę szczepień psa na wypadek nieprzewidzianych sytuacji.
-gdy zostawiasz psa u kogoś kto posiada zwierzaka upewnij się, że zwierzęta się zaakceptują.
Niestety część właścicieli porzuca swoich najlepszych przyjaciół !

Podczas wakacji setki zwierząt zostaje wyrzuconych z domu, ponieważ ich właściciele wyjeżdżają i nie wiedzą, co zrobić ze swoim "ulubieńcem", którego nie można zabrać na wycieczkę lub wczasy. Dla wielu najprostszym rozwiązaniem jest porzucenie psa czy kota, najlepiej z dala od domu, żeby nie zdołał sam powrócić. Bywa też, że "właściciele" przywiązują zwierzę do drzewa i pozostawiają je na pewną śmierć z głodu, wycieńczenia lub ataku dzikich zwierząt.
Pamiętajmy iż w świetle Ustawy o ochronie zwierząt z 1997 r. art. 6 "porzucenie zwierzęcia, a w szczególności psa lub kota, przez właściciela bądź przez inną osobę, pod której opieką zwierzę pozostaje" jest zabronione.

Za złamanie przepisów tego artykułu grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.

Wyślij SMS Przekaż nam 1% DotPay PalPay SiePomaga Allegro