Poznaj MNIE lepiej

Wg amerykanskiej organizacji ASPCA Co nieco o psie dla najmłodszych - cz. I

Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka. Jeśli będziesz o niego dbał, stanie się wspaniałym towarzyszem zabaw, kompanem w wyprawach do parku, do lasu lub w każde inne miejsce gdzie zapragniesz go zabrać. Będzie przy Tobie zawsze – w chwilach smutku i w chwilach radości. Za bezgraniczną miłość i wierność, jaką Ci daje powinieneś dbać o niego w szczególny sposób. Powinieneś zapewnić mu ciepłe posłanie, codzienny posiłek i miskę z czystą wodą. Codziennie też powinieneś znaleźć dla niego czas na spacery i wspólną zabawę.
A o to kilka podstawowych informacji, które pozwolą Ci lepiej poznać to wspaniałe zwierzę.

• Naukowa nazwa: Canis familiaris
  • Rozmiar: XS, S, M, L, XL
  • Długość życia: Zasadniczo małe psy żyją dłużej niż duże. Malutki Chihuahua może dożyć nawet 16 lat, podczas gdy psy dużych rasy takich jak np. bullmastiff zazwyczaj dożywają 8 lat. Gdzieś po środku znajdują się inne rasy psów, których przeciętna długość życia wacha się od 12 do 14 lat.
  • Umaszczenie/rasy: Istnieje ponad 400 ras psów
    długouche Basety
    błyszczące, czarne Labradory,
    brązowe- pręgowane Buldogi.
    To tylko kilka przykładów. Najbardziej popularnymi psami są nierodowodowe - kudłate psiaki,psiaki z puszystymi ogonkami, psiaki w białych skarpetkach - i cała reszta. Może słyszeliście jak ludzie nazywają je "kundelkami" - my jednak wolimy nazywać je "jedynymi w swoim rodzaju"
  • Karmienie: Twój pies jest wszystkożerny i potrzebuje zarówno mięsa jak i warzyw aby pozostał zdrowy. Czymkolwiek go karmisz- suchą czy mokrą karmą lub mieszanką obydwu - upewnij się, że jest ona wysokiej jakości. Nigdy nie karm psa karmą dla kotów - nie jest ona odpowiednio zbilansowana dla psowatych. Dorosły pies powinien otrzymywać pokarm raz dziennie, chociaż niektórym psom lepiej służą dwa mniejsze posiłki dziennie. Jeśli masz szczeniaka powinien otrzymywać więcej niż dwa posiłki dziennie:
    - od 8-12 tygodni - 4 posiłki dziennie
    - od 3 do 6 miesięcy - 3 posiłki dziennie
    - od 6 miesięcy do 1 roku - 2 posiłki dziennie
    Jeżeli głaszcząc psa nie możesz wyczuć żeber pod skórą, może to oznaczec, że twój ulubienieć musi trochę schudnąć . Skontaktuj się wtedy z weterynarzem a on pomoże dobrać niskokaloryczną dietę oraz rodzaj aktywności dla twojego psa.
  • Czas na "małe co nieco": Smakołyki są świetną rzeczą dla psa ale nie można przesadzać. Większość przekąsek dla ludzi zawiera dużo cukru i tłuszczu, które szybko mogą się zamienić w dodatkowe kilogramy. Niektóre psy uwielbiają "ludzkie" jedzenie np. twarożek, gotowane jajka czy warzywa. Twój pies może oczywiście zjeść od czasu do czasu takie rzeczy ale nie powinny stanowić więcej niż 10 % dziennej porcji jedzenia.
  • Woda: Pies powinien mieć ZAWSZE dostęp do czystej,chłodnej wody. Zmieniaj psu wodę przynajmniej raz dziennie.
  • Zapamiętaj: Zapamiętaj listę rzeczy, których nie wolno podawać psu:
    - czekolada
    - kości
    - mleko
    -awokado
    - kawa
    - winogrona i rodzynki
    - przeterminowanej lub popsutej żywności
    - soli
    - czosnku