9 stycznia 2007: Dogomania: Zaczelo sie od dwóch psow przetrzymywanych w piwnicy, które mialy zostac przewiezione do przyjaznego przytuliska w Nowej Ligocie, 50 km od Wroclawia. "Przytulisko" okazalo sie psim koszmarem...
TU mozna przeczytac raport Strazy dla Zwierzat Patrolu Interwencyjnego Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzetami w Polsce.
Od 6 stycznia 2007 roku Straz dla Zwierzat Okreg we Wroclawiu prowadzi postepowanie w sprawie fatalnych warunków bytowych psów, które przebywaja w Pogotowiu dla Malych Zwierzat Marzeny Sobanskiej w Nowej Ligocie kolo Olesnicy. Na terenie schroniska i w jego poblizu znajduje sie okolo 300 psów, w wiekszosci bardzo zaniedbanych i chorych. Stan zwierzat jest bardzo zly, sa wychudzone, maja zaawansowane choroby skory, pasozyty wewnetrzne i zewnetrzne, wiele jest wycienczonych innymi chorobami. TU mozna obejrzec kolejne zdjecia z Ligoty

Prosimy o wyslanie do Wojewody Dolnoslaskiego apelu o nastepujacej tresci:

do: wojewoda@duw.pl
kopia do: info@duw.pl
tytul: "Do Wojewody Dolnoslaskiego Pana Krzysztofa Grzelczyka"

Wojewoda Dolnoslaski
Krzysztof Grzelczyk
e-mail: wojewoda@duw.pl
info@duw.pl

tel.: 0 71 340 63 01
faks: 0 71 340 68 95

Wyślij SMS Przekaż nam 1% DotPay PalPay SiePomaga Allegro

Szanowny Panie Wojewodo,
Prosze o podjecie natychmiastowych kroków, aby wladze lokalne, które zwozily bezdomne zwierzeta do pseudo-schroniska w Nowej Ligocie, bezzwlocznie przeznaczyly srodki finansowe na pomoc weterynaryjna jak i na zabezpieczenie bytu poszkodowanym i zniedbanym przez urzedników i ludzi zwierzetom,które obecnie przebywaja w tym haniebnym miejscu kazni.
Polska, a tym samym jej wladze samorzadowe, jako czlonek UE, winna przestrzegac praw zwierzat i ustawowo zagwarantowac tymze pomoc i opieke! Niewiarygodne wprost jest, ze w naszym kraju tak okrutnie traktuje sie bezdomne zwierzeta i umieszcza je w obozie koncentracyjnym podczas gdy Artykul 1 Ustawy o Ochronie Zwierzat mówi wyraznie - "Zwierze jako istota zyjaca, zdolna do odczuwania cierpienia, NIE JEST RZECZA!!!! CZlowiek jest mu winien poszanowanie, ochrone i opieke."
Licze na to, ze ze srodków gminnych przeznaczonych ustawowo na opieke nad bezdomnymi zwierzetami, zostanie udzielona wszechstronna pomoc weterynaryjna oraz zapewnione podstawowe wyzywienie zwierzetom, którym nieodpowiedzialny opiekun przy cichej zgodzie lokalnych wladz,stworzyl pieklo na ziemi. Ufam, ze te nieszczesne stworzenia zostana otoczone nalezyta opieka nie zas poddane eutanazji aby szybko i "czysto" rozwiazac problem.
To czlowiek zawinil i czlowiek jest teraz winien naprawic wszelkie krzywdy wobec tych zwierzat.
Jestem przekonana, ze Pan Wojewoda doprowadzi do surowego ukarania wszystkich tych urzedników , ktorzy swoimi zniedbaniami w wypelnianiu powierzonych im obowiazków (brak nadzoru nad losem wylapywanych zwierzat bezdomnych, przyzwolenie na istnienie pseudo- schroniska , gdzie prawdopodobnie miala miejsce defraudacja i tak wiecej niz skromnych funduszy przeznaczanych na utrzymanie psów) ) doprowadzili do tak wielkiej tragedi, cierpienia i smierci w meczarniach niczemu niewinnych istot.
Z powazaniem

(Imie i nazwisko)