Prawa zwierząt w RUMUNII

11.01.2020::
Zwycięstwo!!!
Rumuński Trybunał Konstytucyjny oznajmił, że ustawa PL912 jest niezgodna z Konstytucją, dlatego też została unieważniona.

Trybunał Konstytucyjny Rumunii odrzucił ustawę, która pozwalała władzom na eutanazję bezpańskich psów, uznając ją za częściowo niezgodną z konstytucją.
O opinię na temat tej ustawy - którą Izba Deputowanych przegłosowała w listopadzie zeszłego roku -  zwróciło się do Trybunału kilka organizacji pozarządowych,  a także kilku posłów. Ci ostatni argumentowali, że nowe prawo nie tylko umożliwia tuszowanie przypadków znęcania się nad zwierzętami, lecz stanowi ponadto  potencjalne źródło zarobków dla burmistrzów, którzy mogą zakładać firmy podwykonawcze zajmujące się uśmiercaniem psów na zlecenie ratusza. Z kolei inicjatorzy ustawy przytaczali w swojej argumentacji kilka przypadków z przeszłości, gdy bezpańskie psy były sprawcami poważnych okaleczeń, a nawet śmierci ludzi. Według Stefana Pirpiliu, szefa struktur Partii Liberalno-Demokratycznej (PDL) w bukaresztańskim Sektorze 5, codziennie dochodzi do ok. 300 pogryzień ludzi przez wałęsające się zwierzęta. Jego partia będzie zbierać fundusze na założenie w Bukareszcie schroniska i planuje rozpocząć kampanię społeczną, która ma zachęcać ludzi do adoptowania bezdomnych psów

źródło: kliknij

22.12.2020::
Wczoraj wieczorem w Bukareszcie został podpisany protokół między USL (Social Liberal Union) i FPAM (rumuński związek ochrony środowiska) deklarujący stworzenie nowej propozycji przepisów prawnych, zabraniających używania euanazji jako środka ograniczenia populacji bezdomnych psów. Więcej - kliknij

Listopad 2011::
Rumuński Parlament przyjął ustawę PL 912/2007 - oznacza to możliwość stosowania eutanazji jako środka ograniczenia populacji bezdomnych psów.
Komentarz - kliknij

Okrucieństwa wobec psów, zwłaszcza bezdomnych, są powszechne w wielu krajach.
Rumunia nie jest wyjątkiem, a wręcz przeciwnie - wyróżnia się jako twierdza okrucieństwa.

W Rumunii żyje około 22 mln mieszkańców i prawie dwa miliony bezpańskich psów. Prawdziwy problem psów bezdomnych rozpoczął w latach 80-tych, kiedy Ceaucescu zaczął industrializować kraj.
Wiele osób przeniosło się ze wsi do miasta, często po pewnym czasie wyrzucając psy na ulicę.
W 2000 roku, aktualny prezydent Rumunii, wtedy burmistrz Bukaresztu, Traian Basescu, wydał nakaz zabicia setek tysięcy psów w stolicy.
Początkowo psy zniknęły z ulic miasta, ale wkrótce pojawiły się ponownie.
Od tego czasu tysiące rumuńskich psów zakończyło swój żywot w tragicznych okolicznościach - otrute, powieszone, spalone żywcem lub stłoczone w małych pomieszczeniach, z braku wody i żywności.
Psy są "usypiane" m.in. zastrzykiem prosto w serce - wielokrotnie zdarza się że igła trafia obok, psy umierają przez wiele godzin w cierpieniach i spazmach.
Niektorzy wstrzykuja psom do żyły powietrze, powodując tym śmierć w męczarniach.

Młoda Włoszka, Sara Turetta, założyła na początku lat 2000 organizację Save The Dogs, zajmującą się bezdomnymi psami. Organizacja prowadzi kampanię kastracji i sterylizacji psów oraz zapewnia zwierzętom opiekę weterynaryjną.
W ciągu dwóch lat w wyniku pracy "Save The Dogs" ilość bezdomnych psów na terenie miasteczka Cernavoda w którym działali spadła z 3000 do 300.

W nocy z 11 na 12 maja 2011 wszystkie psy (200) w miejskim schronisku w Botosani zostały zamordowane. Wg burmistrza nosówka wśród psów była powodem masowej egzekucji. Burmistrz powoływał się na nowe - jeszcze nie zatwierdzone - prawo, dające komunie wolną rękę w masowym usypianiu psów.

W Rumunii w tej chwili prowadzone są przygotowania do zmiany ustawy sprzed dwóch lat - aktualnie obowiązująca ustawa zaleca kastrację jako środek ograniczenia populacji bezdomnych zwierząt.

Dwa lata temu senat przyjął projekt ustawy (PL 912), zakazującej zabijanie bezdomnych psów i zalecającej kastrację jako środek redukcji wzrostu populacji zwierząt. Wg Carmen Arsene, prezesa Narodowej Federacji Ochrony Zwierząt, http://www.fnpa.ro/, projekt ten jest blokowany przez Komitet Administracji Publicznej i Ekologicznej Równowagi. Prefekt Bukaresztu zaprezentował nowy projekt ustawy, propagujący masowe usypianie jako alternatywę kastracji.
Nowa ustawa ma być zatwierdzona po tajnym głosowaniu w rumuńskim parlamencie, 1 listopada 2011.
Prosimy o zaprotestowanie przeciw zalegalizowaniu tego wyjątkowego okrucieństwa i podpisanie petycji:

Facebook Wyślij SMS Przekaż nam 1% DotPay PalPay SiePomaga Allegro

Zdjęcia (uwaga!!! drastyczne!!!)

Schronisko w Radauti
"Obóz śmierci"
"Schronisko"
Miejskie schronisko
Tragedia psów bezdomnych

Więcej informacji na temat sytuacji bezdomnych zwierząt w Rumunii:

Artykuł 1
Artykuł 2